Om Vattenskärning

Suverän skärmetod

Den stora fördelen med vattenskärning jämfört med andra skärmetoder är att det är en kall bearbetning utan värmepåverkan i skärsnittet. Man kan skära komplexa geometrier med mycket god kvalité på skärsnittet, det krävs i regel ingen kostsam efterbearbetning.

Efterbearbetning kan undvikas genom att välja abrasiv vattenskärning, det kan många gånger innebära att totalkostnaden för att tillverka en produkt blir lägre än om man skär med en snabbare termisk skärmetod.

Materialbesparande komplettbearbetning

Processens smala skärsnitt gör att mycket lite material går till spillo i skärningen. Optimalt materialutnyttjande med hjälp av nestingprogram.

Flexibel skärmetod

Möjligheten att skära de flesta förekommande material med samma verktyg utan omställning gör metoden mycket flexibel. Detaljerna bereds snabbt och enkelt med hjälp av CAD/CAM program vilket medför att metoden passar både till prototyptillverkning, små serier och även till stora serier där man då använder flera skärhuvuden.

Miljövänlig teknik

Hårda material skärs med tillsats av sand så kallad abrasiv vattenskärning. Mjuka material kan skäras med enbart vatten

Exempel på skärbara material:

Aluminium, rostfritt stål, syrafast stål, höghållfast stål t.ex. Hardox och Weldox, titan, koppar, mässing, marmor, keramik, glas, gummi, plast och trä.

 
addcut